Predstavitev košarkarskega kluba Ajdovščina

Košarkarski klub Ajdovščina je klub z dolgo in bogato tradicijo, ki je v ne tako daljni preteklosti že večkrat prevzemal vlogo pomembnega dejavnika razvoja in uveljavljanja slovenske košarke še v Jugoslovanskem košarkarskem prostoru, prav tako pa tudi kasneje v obdobju samostojnega vstopa Slovenije na mednarodno košarkarsko sceno. Nenazadnje; KK Fructal Ajdovščina je v letih 1981 nastopal v takratni 1.B Jugoslovanski ligi, brata Slokar, Dautović, Fišer, Likar, Soban in Tratnik so sodili med najboljše slovenske košarkarje, nekaj let kasneje pa je Primož Bačar nastopal za prvo samostojno reprezentanco Slovenije, ki je utirila pot slovenske košarke proti evropskemu vrhu. Po prelomu tisočletja so sicer splošne težave razvoja športa in s tem tudi košarke, Ajdovce potisnile v sivino pod povprečja. Pa vendar, košarka je živela in se igrala, vodstvo kluba  ter njegovi podporniki in pokrovitelji pa so kljub težavam skrbeli za obstoj in razvoj.

In kaj lahko kub pokaže danes?

Najprej in predvsem urejeno organizacijo svojega delovanja ter stabilnost upravljanja in poslovanja. Tudi finančnega. Vse to je v zadnjih štirih letih omogočilo, da se je v klubu formiral dovolj številčen in kompetenten strokovni štab, ki deluje na domala profesionalni ravni ter se je tako sposoben odzvati na vse, še tako zahtevne strokovne izzive sodobne košarkarske igre ter razvoja in uveljavljanja mladih nadarjenih košarkarjev. V štabu delujejo kar štirje profesionalni trenerji košarke (Teddy Delač, Tone Krump, Peter Ferjančič, Luka Hrovatin in Matija Bolčina), trener za kondicijsko pripravo in telesni razvoj mladih igralcev (kineziolog Mitja Marc) in kineziolog Luka Winkler, ki skrbi za sanacijo poškodb in proti poškodbeno preventivo, za najmlajše klubske selekcije in delovanje košarkarske šole pa ob ostalih skrbijo še trenerji mladih Rene Kodelja, Jure Podgornik in Matjaž Mlakar.

Številčnost in visoka raven usposobljenosti strokovnega štaba je zagotovila pogoje za postopno izgradnjo in rast številčnosti celotne klubske selekcijske piramide, ki deluje na treh osnovnih ravneh. Prva raven je klubska košarkarska šola, ki izvaja svoj program prostočasnih košarkarskih aktivnosti na 4 osnovnih šolah in 4 podružnicah v občinah Ajdovščina in Vipava ter vključuje preko 150 otrok v starost od 6 do 7let. Druga raven je pred selekcijska, kar pomeni, da otrokom, ki želijo košarko vaditi v večjem obsegu in bolj sistematično, omogočamo prehod v klubske vadbene skupine U9, U11 in U13. Na tej ravni v 4 vadbenih skupinah vadi od 2 do 4 krat tedensko, kar 60 mladih košarkarjev, ki se pripravljajo za prehod na tretjo raven klubske piramide. Ta deluje kot sistem usmerjanja otrok in mladine v kakovostni in vrhunski šport ter vključuje vadbene skupine in tekmovalne ekipe v starostnih kategorijah starejših dečkov U15, kadetov U17 in mladincev U 19. V tekmovalni sezoni 2021/2022 bo v uradnih državnih prvenstvih mlajših kategorij klubske barve zastopalo 13 ekip v vseh šestih starostnih kategorijah.

Ker pa vsi mladi, željni košarkarske vadbe in igre, ne želijo ali pa se niso sposobni ukvarjati s kakovostno ali vrhunsko košarko, smo pred leti formirali še dodatno vadbeno skupino ne selekcioniranih mladih igralcev, ki se s košarko ukvarjajo in jo igrajo bolj ali manj rekreativno.

Vse skupaj v KK Ajdovščina košarko vadi in redno tekmuje 220 otrok in mladih igralcev. Med njimi je v vseh starostnih kategorijah kar nekaj toliko nadarjenih, da bodo v bodočnosti zagotovo potrkali na vrata različnih nacionalnih selekcij in državnih reprezentanc.

Vrh klubske piramide seveda predstavlja članska ekipa. Ekipo vodi hrvaški trener Teddy Delač.